Praha rozdělí 12 milionů korun na vouchery pro podporu inovací

Hlavní město Praha ve spolupráci s Pražským inovačním institutem (Pii) vyhlásila dotační program Asistenční vouchery. Jeho cílem je podporovat rozvoj a přípravu projektů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Přihlásit se může každá výzkumná instituce, vysoká škola nebo firma, která sídlí v metropoli. Celkem je pro Asistenční vouchery připravena částka 12 milionů korun.

Příjem žádostí do Asistenčních voucherů začíná 31. prosince a potrvá do konce května příštího roku, kdy v rámci jednoho voucheru je možné získat až devadesátiprocentní podporu. Na jeden projekt tak může směřovat od 100 tisíc až do 900 tisíc korun, přičemž je i nutná spoluúčast ze strany žadatelů, a to ve výši deseti procent.

Cílem programu Asistenční vouchery je podpořit přípravu a vypracování dokumentace projektu, který může pro svou realizaci získat finanční prostředky z národních, mezinárodních, místních rozpočtů či z vlastních zdrojů žadatele v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Získané peníze by tak měly autorům vybraných projektů pomoci dokončit jejich přípravu tak, aby je mohli dále prezentovat potenciálním investorům, kteří by do nich byli ochotni vložit další investice, a tím zajistit budoucnost a převedení do praxe. Rozhodovat bude kvalita projektu.

Na Asistenční vouchery bude příští rok navazovat grantový program MHMP v hodnotě 20 milionů korun, který má podpořit přímo realizaci projektů v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Dotační podporu vyhlašuje hl. m. Praha v rámci tříletého projektu Prague Smart Accelerator (PSA), finančně se na něm podílí Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) a Magistrát hl. města Prahy. Předložené projekty by měly zohledňovat cíle Regionální inovační strategie Prahy (RIS3). Takzvané Asistenční vouchery jsou z 85 procent hrazeny z evropského OP VVV a patnáctiprocentní spoluúčastí se finančně podílí hlavní město Praha.